Başbakanın geçen aylarda tanıtımını yaptığı ve protokol imzaları atılan “Fatih Projesi” veya uzun adıyla “Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İlerletme Hamlesi” doğrusu beni heyecanlandırdı ve sürekli takip etmeye çalışıyorum.

Projeyle ilgili uzun değerlendirmelerimiz daha sonraya bırakarak bir Milli Eğitimdeki teknoloji kullanımına egitim.gov.tr portalını değerlendirerek başlamak istiyorum.

İnternet teknolojileri hızla gelişiyor ve insanlarımız, özellikle gençlerimiz, öğrencilerimiz bu teknolojilere çok iyi adapte oluyorlar. Oysa bürokrasi ve devlet mekanizması bu konuda da başarısız.

Türkiyenin Eğitim Portalı egitim.gov.tr olabildiğince acemi, olabildiğince kötü ve olabildiğince kullanışsız.

Önce tasarımdan başlayalım siteye girdiğimizde açılan ilk ekranın yaklaşık yarısını kaplayan bir grafik var ve gereksiz. Siteye girdiğimiz bu ilk ekranda herhangi bir içerik olmadığı için ne yapacağımızı bilmeden bir süre bocalıyoruz.

Aradığımız materyali bulmak için herhangi bir arama kutusu yok ama “Öğrenme Nesnesi Ara” şeklinde anlamsız iki buton var. Açıkçası ben “öğrenme nesnesi” diye bir kavramı okuduğum fakültede öğrenmedim şimdi de ne olduğunu bilmiyorum.

Oysa hiçbir şey yazmadan bir arama kutusu olsa yeterli olurdu.

Buradaki linke tıkladığımızda karşımıza gelen sayfada da yine bir arama fonksiyonu yok. Üstüne üstlük “Daha fazla nesne için kullanıcı girişi yapınız” gibi komik bir java uyarısı olarak karşınıza geliyor. Bu uyarının OK tuşuna basmadan da başka hiçbir şey yapamıyorsunuz.

Arama sayfasında olduğumuzu düşünüyoruz ama sayfanın en altında “Arama Sayfasına Geri Dön” şeklinde bir link var. Tıklıyorsunuz sayfa kendi kendini yeniliyor.

Alt alta sıralanan sunuların yanında “KÜNYE”, “İZLE”, “İNDİR” diye üç buton var. Künyeye girince karşınıza yine birçok anlamsız şey çıkıyor. Bana “XML Id”, “Sıga” nedir bilen bir öğretmen gösterebilir misiniz? Yada bu nesne kimlik veya nesne detayı denilen bilgiler ne işe yarayacak?

Geçelim bunları…

Solda “Öğretmen”, “Öğrenci”, “Veli”, “Yönetici” diye linkler var. Bunlar da ilk başta ne işe yaradığı belli olmayan butonlar.

Mesleki Eğitim diye bir link var. Tıklıyorsunuz, karşınıza “Tanıtım filmi 1” ve “Tanıtım filmi 2” diye iki link çıkıyor. Doğal olarak iki bölümden ibaret bir tanıtım filmi var diye düşünüyorsunuz ve eğer benim gibi derinlemesine inceleme niyeti yoksa kimse buraya girmez. Oysa içeride yüzlerce meslekle ilgili uzun uzadıya tanıtım metinleri, ilgili meslekten örnek videolar filan yer alıyor. Aslında çok faydalı olabilecek bir çalışma. Ama “Tanıtım Filmi” başlığı ile kısıtlanmış ve adeta gizlenmiş. Galiba interaktif DVD olarak tasarlanmış ve daha sonra web’e taşınmış.

Kimbilir belki de büyük paralar harcanarak hazırlanan bu projeler kullanılmayacak şekilde kötü tasarlanmış ve emekler boşa gitmiş.

Öğretmenler her gün ödevler veriyorlar, öğrenciler gidip bu ödevlerini internette arıyorlar. Hiçbiri de Milli Eğitimin sitesine girip ödev aramıyor. Google’dan arıyorlar, orada da milli eğitimin sitelerinden hiçbiri çıkmıyor. Çünkü bu siteler ve portallar kötü tasarlanmış, web teknolojisi bilinmeden yapılmış. En çok ödevi wikipedia’dan yapıyor öğrencilerimiz.

Umarım fatih projesi de sadece network kurulması, öğrencilere notebook verilmesi gibi hardware ile sınırlı kalmaz. Malzeme oluşturulması ve bu malzemelerin kullanışlı hale getirilmesi çok önemli ve bu konuda devletimiz her alanda başarısız.

E-Devlet zorunluluklar olmazsa kullanılmayacak kadar kötü tasarlanmış durumda.

Bazı şeylerin düzelmesi için yapıcı bir eleştiri olarak bir portalı incelemek istedim. Umarım ilgililere yol gösterir.

 

Recommended Posts

Ravza-i Mutahhara. Hz. Muhammedin Kabri
Alıntı ŞİİR

Mevlid-i Nebi Kutlu Olsun

Sakın terk-i edebden kûy-ı mahbûb-ı Hudâ’dır buNazargâh-ı İlâhî’dir Makâm-ı Mustafâ’dır bu Felekde mâh-ı nev Bâbü’s-Selâm’ın sîneçâkidirBunun kandîlî Cevzâ matla-ı nûr u ziyâdır bu Habîb-i Kibriyâ’nın hâbgâhıdır fazîletdeTefevvuk kerde-i Arş-ı Cenâb-ı Kibriyâ’dır bu Bu hâkin pertevinden oldu deycûr-ı adem zâilAmâdan içti mevcûdât çeşmin […]